Żwawik czerwieniak – (łac. Aphyocharax anisistsi)

Żwawik czerwieniak – Aphyocharax anisistsi. Gatunek ten nie był dotąd popularny w hodowli zapewne dlatego, że utrzymywano go w nieodpowiednich warunkach: ryby stale były płoszone i chowały się w zakamarkach, tracąc przy tym piękną barwę. Żwawik mimo swojej mylącej nazwy jest rybą spokojną, idealną do akwarium towarzyskiego, ale powinno się go trzymać wraz z innymi drobnymi rybkami, mającymi podobne wymagania. Wszystkie płetwy oprócz piersiowych, szczególnie odbytowa i ogonowa są zabarwione na czerwono. Jego błekitno-srebrne ubarwienie sprawia, że uważany jest za bardzo ładną i wdzięczną rybkę. Żwawiki można utrzymywać w akwariach nieogrzewanych do poziomu ok. 18 C, jednak tracą one wtedy swoje atrakcyjne ubarwienie. W sprzedaży można spotkać, aczkolwiek rzadko, podobne gatunki z Ameryki Południowej, takie jak A. alburnus (żwawik srebrzysty), A. erythrurus i A. rathbuni (żwawik Rathbuniego).

Kategoria:

Opis

Rodzina

Kąsaczowate.

Pochodzenie

Rzeka Panama w Argentynie.

Długość

5 centymetrów.

Odżywianie

Każdy pokarm toleruje, szczególnie drobny żywy.

Temperatura

Toleruje zakres temperatur od 21 do 27 C.

Warunki hodowlane

Jest spokojną rybą ławicową, która powinna mieć zapewnioną wolną przestrzeń z przodu do pływania oraz roślinność z boków i tyłu akwarium. Należy unikać gwałtownych wahań pH oraz twardości wody, jednak te parametry nie są tak znaczące.