Sum rekini – (łac. Pangasius hypophthalmus)

Sum rekiniPangasius hypophthalmus (sutchi). Boki ciała ma lśniąco srebrne z kilkoma szerokimi, podłużnymi granatowo czarnymi, połyskującymi pasami. Wyróżnia się walcowatym, wydłużonym kształtem z charakterystyczną szeroką, tępo zakończoną głową. Swoją polską nazwę zawdzięcza wysokiej sterczącej płetwie grzbietowej. Młode wraz z wiekiem tracą odrobinę na atrakcyjności. Jest uznawany za gatunek płochliwy i nerwowy. Gdy czują zagrożenie potrafią paść na dno i udawać martwe. Ich piękno uwidacznia się dopiero w większym stadzie.

Kategoria:

Opis

Pochodzenie

Południowo-wschodnia Azja, a dokładnie wody Mekongu, Chao Phraya oraz dorzecze Mekongu. Sum rekini do wielu zbiorników wodnych został wprowadzony sztucznie.

Długość

W akwariach zazwyczaj około 5-10 cm, natomiast w warunkach naturalnych największy złowiony okaz liczył około 130 cm długości i ponad 15 kg wagi. W dużych wystawowych zbiornikach mogą osiągnąć nawet 40 cm długości. Szczególnie dobre są pokarmy zawierające spirulinę. Dużym problemem jest to, że zjadają tylko pokarm, który opadający na dno przy ich pysku. Pokarm leżący na dnie nie zostanie zjedzony.

Odżywianie

Jest gatunkiem wszystkożernym, który zjada zarówno pokarm pochodzenia roślinnego, jak również zwierzęcego. Zazwyczaj podajemy In pokarmy takie jak np.: rureczniki, skrobane chude mięso, mrożone i żywe larwy mchówek, mrożony szpinak, kawałki liści sałaty, pokarmy płatkowane, w tabletkach i granulkach.

Temperatura

22-26 C.

link/autor: www.youtube.com/watch?v=W9nXo6y8kLw – lukasm – Opublikowany 10 mar 2014